VLIV KONZUMACE KÁVY NA ZDRAVÍ A TĚHOTENSTVÍ

02.02.2018 14:29

V loňském roce vyšla v British Medical Journal tzv. metaanalytická studie o zdravotních účincích pití kávy a bylo zjištěno, že příznivé účinky pití kávy převažují. Prokázalo se snížení předčasného úmrtí o 20%, zejména na cévní a srdeční choroby, konzumenti kávy měli dále nižší riziko některých zhoubných nádorů, zejména šlo o rakovinu prostaty, dělohy, maligní melanom a leukémii. Dále pití kávy snižuje riziko některých nemocí neurologických (Parkinsonova nemoc, Alzheimerova nemoc), riziko deprese, diabetu II. typu a jaterních onemocnění. Největší zdravotní profit vykazují konzumenti, pijící 3 – 4 šálky denně.

Opačná ale byla zjištění spojená s těhotenstvím. U těhotných -  konzumentek kávy se ukazuje o 30% vyšší riziko narození dítěte s nižší porodní hmotností a asi o 12 - 20% vyšší riziko předčasného ukončení těhotenství, ať již potratem nebo předčasným porodem. Studie vyšla v British Medical Journal (Poole R., Kennedy O. J., Roderick P. et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ 2017 Nov 22; 359: j5024, doi: 10.1136/bmj.j5024) a český výtah najdete zde.

Pokud by však někdo uvažoval o praktických dopadech nebo využití poznatků z podobných studií pro sebe jako individuum, musí mít vždy na paměti tyto důležité skutečnosti:

1.   Pravděpodobnost neříká nic o jednotlivém případu (i naopak). Neznamená to tedy, že konzument kávy nemůže mít infarkt nebo cukrovku a konzumentka kávy musí předčasně porodit. 

2.     Zvýšení nebo snížení je rizika nevelké, i když třeba 20% vypadá, že to je hodně. V ČR je riziko, že těhotná žena předčasně porodí, asi 5%. O dvacet procent víc je 6%. Takže když se 100 těhotných vyvaruje pití kávy, předčasně jich porodí 5. Když naopak všechny budou pít v těhotenství kafe, porodí jich předčasně 6. To opravdu není žádné drama, i kdyby tomu tak opravdu bylo.

3.      Korelace neznamená kauzalitu. Vyskytují-li se některé jevy současně, neznamená to, že jeden je příčinou druhého.  Čím více se sní v určitém období zmrzliny, tím více lidí se utopí na koupalištích, přesto by nikoho nenapadlo tvrdit, že konzumace zmrzliny přináší větší riziko utopení; příčinou obého je teplé počasí. Žena, která v těhotenství pije kávu se od ženy, která ji nepije, může lišit i v mnoha jiných věcech, než právě jen to pití kávy. Záliba v kávě i sklon k předčasnému porodu, oboje může být jen tzv. epifenomenon něčeho jiného. Chybě, která vznikne tímto jevem, se říká bias  a ve výzkumech na lidech se jí někdy nelze dobře vyhnout. Nemůžete rozdělit těhotné losem na dvě poloviny, do jedněch lít celé těhotenství kafe a do druhých ne, a pak srovnávat porodnické výsledky; to jde u laboratorních krys, ne u lidí.

Proto berte výsledky podobných studií s rezervou a až pocítíte v těhotenství chuť na mokka, klidně si ho dejte.